Tudod miért fáj piszkosul, ha tökön rúgnak? Ezért

Élete során minden férfi átesik azon a borzalmas dolgon, amikor valami vagy valaki izomból eltalálja a zacsit és pokoli kínok közt rogy a földre. Most eláruljuk, hogy ez miért is fáj annyira.

Heréink eléggé védtelenek, nem védi őket izomszövet vagy csont, csak úgy lógnak, ezért alapból sérülékenyek. És azért annyira érzékenyek, mert a körülöttük lévő idegvégződések nagy része fájdalomreceptor.

Abban a pillanatban, ahogy támadás éri a golyókat, szervezetünkben több komplex folyamat is beindul:

A kellemetlen becsapódásról szóló jel őrült, 425 km/órás sebességgel száguld az agyba, ami a gerincvelőn keresztül azonnal vészjeleket küld a hasi és az ágyéki területre. Ennek egyik eredményeként az áldozattá vált heréid – a fájdalomátvitelben fontos szerepet betöltő – úgynevezett P-anyag termelésébe kezdnek, ami aztán visszajut az agy azon részére, ahol a fizikai érzékletek kerülnek feldolgozásra (ez az agy szomatoszenzoros kérge) és kialakul a fájdalomérzet.

Jól kalibrált szervezetünk persze rögtön a fájdalomcsökkentésbe kezd, vagyis endofrint, azaz boldogsághormont kezd el termelni. Ennek hatására viszont csökken az agy oxigén szintje (ezért fájhat a fejed és alakulhat ki émelygés és szédülés is).

Ez a pokoljárás, mármint maga a fájdalom kábé 10-15 perc után enyhül. Orvosok szerint az a legjobb, ha a hátadon fekve töltöd ezt az időt, mert így több oxigén jut az agyba.